Бял шоколадов мус тирамису
- Общо време 4ч. 25мин.
- 15мин.
Приготвяне - 10мин.
Приготвяне - 4ч.
Охлаждане
Съставки
4 порции
8 бр. Бишкоти
Какао на прах
15 г Амарето (или ром)
13 г Захар
140 г Бял шоколад
25 г Захар
170 мл Мляко
140 мл Охладена течна сметана
14 г Царевично нишесте
1 шушулка ванилия
2 бр. Жълтъка
0.8 г Агар на прах (1 ч.л.)
Приготвяне
Стъпка 1 /5
Бял шоколадов мус. Смесете захарта и жълтъците. Добавете царевично нишесте, към което предварително е добавен агар и разбъркайте добре, докато получите гладка консистенция без бучки. Добавете постепенно млякото и ваниловите семена (извадете семената от шушулките). Изсипете сместа в тенджера.
Стъпка 2 /5
Гответе на умерена температура при непрекъснато разбъркване, докато сместа се сгъсти. Намалете огъня. Добавете белия шоколад. Продължете да нагрявате и разбърквате, докато шоколадът се разтопи. Покрийте с фолио (то трябва да бъде в контакт с повърхността на крема, за да се предотврати образуването на кора). Оставете да изстине (без да го поставяте в хладилник).
Стъпка 3 /5
Разбийте течната сметана. Когато белия шоколадов крем е поизстинал, добавете сметаната на 2 части. Поставете сместа в торбичка за сладкиши. Оставете да изстине напълно в хладилника. За сиропа - загрейте кафето и захарта. Добавете и алкохола. Оставете да изстине.
Стъпка 4 /5
Потопете бишкотите в този сироп и ги разпределете в красиви купички или прехвърлете в чинии за сервиране. Залейте бишкотите с бял шоколадов мус.
Стъпка 5 /5
Преди да сервирате, поръсете с какао.
Сложете шушулка ванилия в захарта, за да я ароматизирате. След като шушулката изсъхне, сложете я в малко захар, за да добие богат аромат на ванилия.