Как да изберете правилния тиган?
Днес има безброй тигани, изработени от различни материали, с различна повърхност, размер, дълбочина и т.н. Затова е изключително важно да знаете какво очаквате от един тиган, преди да го купите. Изготвихме списък с най-важните аспекти, които ще ви помогнат да изберете правилния тиган
Тиган с каква форма е подходящият за вас?
Стандартен тиган
Стандартният тиган е задължителен за всяка кухня и е класически съд за готвене на всичко, което пожелаете. Този вид тиган е универсален и Ви помага да готвите здравословно. Проектиран е с плоско дъно и кръгли странични стени. Това е идеалната комбинация за бързо и качествено готвене. Благодарение на висококачественото незалепващо покритие на тиганите Tefal можете да готвите изобщо без мазнина. Това качество ги прави идеални за най-здравословното готвене. Независимо дали е трайно незалепващо покритие, керамика или неръждаема стомана, ще намерите точно каквото търсите.
Стандартният тиган е идеален за готвене на:
- месо,
- риба,
- зеленчуци,
- яйца,
- бекон…
Уок тиган
Уокът се отличава с по-малко дъно и високи кръгли стени. По-дълбок е от обикновения тиган. Уокът е много популярен за приготвяне на азиатски ястия, като например гриловани зеленчуци и пържена юфка. Някои уок тигани са специално оформени, например с чучури за лесно изливане (на сос, сок, сметана и др.).
Тиган за палачинки
Този тиган изглежда има много специфична цел: приготвяне на палачинки. Въпреки това е много по-универсален, отколкото изглежда. Очевидно този тиган ще ви бъде идеален съюзник в приготвянето на палачинки. Но можете да го използвате и за приготвяне на фахитас, яйца, гриловани сандвичи и много други ястия, които изискват тиган. Предлага се в различни размери.
Дълбок тиган
На първо място, този тип тиган е предназначен за бързо запържване на месо и зеленчуци. Той ви позволява да добавяте малко загрята мазнина за по-здравословни и бързи резултати. За разлика от класическия тиган, този тиган има прави страни и е много по-дълбок. Тези характеристики го правят идеалният тиган за приготвяне на пълноценна храна и разнообразни ястия. Дълбокият тиган е снабден с капак, задържащ топлината и влагата. Идеален е за бавно варене и задушаване.
Има го в различни размери и от различни материали.
Специален тиган
Специалните тигани имат много специални функции, за да ви помогнат с любимите ви ястия. Предлагат се специални тигани за гриловане на пържоли на скара, приготвяне на блини, омлети, например триъгълни тигани или тигани за пица... Тези модели ви позволяват да приготвяте лесно любимите си ястия с най-добрите материали.
Какви са основните характеристики на един тиган?
Кой размер е най-подходящ за вас?
Изборът на правилния размер тиган е едно от основните неща. Не сте сигурни кой е точният размер за Вас? Няма проблем. Подготвили сме спретната таблица, за да Ви помогне да прецените размера на тигана, който трябва да закупите. Например, за 4-членно семейство препоръчваме тиган от 26-28 см.
Дали тиганът ви е съвместим с вашите котлони?
Съвместимост с котлони
Не всички тигани са съвместими с всички видове котлони – това зависи основно от материала и състава им. Макар че повечето ни тигани са съвместими с всички видове котлони, включително индукционните, преди покупка проверявайте дали тиганът е съвместим (проверете пиктограмата, както по-долу в описанието на продукта на уебсайта или опаковката).
- Газови
- Електрически
- Индукционни
- Стъклокерамични
Предпочитате подвижна или фиксирана дръжка?
Изберете между фиксирана или подвижна дръжка
Подвижна дръжка:
- Идеална за пестене на място: Оптимално съхранение
- Много повече от тиган: с него може да се готви на КОТЛОН, във ФУРНА и да се съхранява в ХЛАДИЛНИК (съвместим е със стъклен или пластмасов капак)
- Дръжката не се нагрява
Фиксирана дръжка от неръждаема стомана:
- Нитована неръждаема стомана, като шеф готвач
- Надеждна работа
Фиксирана дръжка от бакелит:
- Без нагряване
- Лесна и безопасна работа
Какво покритие/материал да изберете за вашия тиган?
Предимства на незалепващите тигани
Всички наши тигани с незалепващо покритие са идеални за бързо и лесно готвене. Всичките ни незалепващи тигани предлагат трайна ефективност, без залепване на храна към тигана. Освен това не съдържат PFOA, олово и кадмий.
Готвенето никога не е било по-лесно и няма нужда да се добавя олио или масло. За здравословно и лесно готвене в кухнята!
Предимства на тиганите с мраморен ефект Mineralia
Тиганите с мраморен ефект Mineralia са с незалепващо покритие, обогатено с минерали за здравословно готвене; Mineralia не съдържа PFOA, олово и кадмий.
Не е нужна мазнина, храната изобщо няма да залепва. Изключително устойчиви, тиганите с мраморен ефект са много трайни. Ще се наслаждавате да приготвяте всякакви ястия: риба, деликатна риба, месо, зеленчуци…Повечето тигани Mineralia са съвместими с индукционни котлони.
Предимства на керамичните тигани
Керамичните ни тигани са екологични и са направени от 90% естествени минерални и 10% органични съставки, за да се наслаждавате на здравословно готвене. Покритието не съдържа PFOA, олово и кадмий. Наред с другите плюсове на керамиката, тя не се надрасква, трайна е и лесно се почиства. Само добавете малко олио за най-хрупкавите резултати.
Предимства на тиганите от неръждаема стомана
Тези тигани са свръхустойчиви и идеални за приготвяне на всякакви храни. Ние използваме висококачествена неръждаема стомана 18/10 за изключителна трайност, устойчивост на надраскване и перфектно пържене, деглазиране...
Предимства на чугунените тигани
Чугунът е материал с висока устойчивост за най-доброто готвене. Чугунените тигани са идеални за гриловане и пържене. Могат да се използват и за приготвяне на месо. Имайте предвид, че този вид тигани са по-тежки от тези от други материали, но предлагат идеално разпределение и задържане на топлината за готвене като на барбекю!
Сравнете различните покрития на тигани
Идеално за: |
|
|
|
Незалепващо |
|
|
|
Трайност на незалепващото покритие |
|
|
|
Устойчивост на надраскване |
|
|
|
Лесно почистване |
|
|
|
Готвене без мазнини |
|
|
|
Пържени храни |
|
|
|
Идеално за готвене | Пържени яйца | Хрупкаво месо | Карамелизирано месо |