Безглутенова шоколадова торта с круши и лешници
- Общо време 1ч. 30мин.
- 30мин.
Приготвяне - 1ч.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
Масло за намазване на формата
2 Зрели круши
100 г Черен шоколад 85%
4 Яйца
75 г Захар
8 cl Мед
2 ч.л. Екстракт от ванилия
13 cl Зехтин
140 г Смлени лешници, пресяти
35 г Настърган кокос
35 г Какао на прах
40 г Брашно от елда
1 с.л. Натрошени лешници
Аксесоари
Грил решетка
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Намазнете форма за торта с диаметър 22 см и я застелете с хартия за печене. Измийте крушите, разрежете ги наполовина и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки резени. Нарежете шоколада на ситно.
Стъпка 2 /8
Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на ръчен миксер разбийте жълтъците. Добавете захарта, меда и ваниловия екстракт. Продължете да разбивате още около 5 минути или докато сместа удвои обема си и се образуват ивици. Докато разбивате жълтъците, внимателно добавете олиото.
Стъпка 3 /8
В купа смесете пресятите смлени лешници, настъргания кокос, какаото и брашното от елда.
Стъпка 4 /8
С помощта на чиста бъркалка разбийте белтъците до образуването на твърди връхчета. С помощта на голяма метална лъжица добавете половината от лешниковата смес и половината от твърдите белтъци към жълтъците. Разбъркайте, докато се поемат всички съставки, след което добавете втората половина от лешниковата смес и белтъците.
Стъпка 5 /8
Изсипете половината от тестото във формата. Поставете половината от крушите и шоколада отгоре. Изсипете другата половина от тестото и подредете останалите круши в кръг. Поръсете счуканите лешници и останалия шоколад.
Стъпка 6 /8
Поставете формата върху грил плочата на средния рафт на уреда. Затворете вратичката.
Стъпка 7 /8
Настройте за готвене в режим DESSERT (ДЕСЕРТ) на 180°C за 1 час. След 45 минути покрийте тортата с хартия за печене.
Стъпка 8 /8
Оставете да се охлади преди сервиране.