Гъши дроб на тиган с печени смокини и лешници
- Общо време 35мин.
- 15мин.
Приготвяне - 20мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
1 Пресен висококачествен гъши дроб
6 бр. Узрели смокини
25 г Бланширани лешници
Малко брашно
2 с.л. Кафява захар
1 бучка масло
1 с.л. Олио
Fleur de sel (ръчно извлечена морска сол) и прясно смлян черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Нарежете 4 филийки черен дроб с дебелина 2 см. Овкусете с черен пипер и поръсете с брашно от двете страни. Поставете ги в хладилника.
Стъпка 2 /6
Нарежете смокините наполовина. Нарежете лешниците на едро и ги изпечете в тигана, като ги разбърквате от време на време. Оставете ги настрана.
Стъпка 3 /6
Загрейте олиото в тигана. Запържете смокините до кафяво на средно силен огън, с изрязаната страна към дъното на тигана. Добавете захарта, маслото и лешниците. Запържете смокините до получаване на коричка и ги карамелизирайте. Поддържайте смокините топли (във фурната, например). Почистете добре тигана.
Стъпка 4 /6
Загрейте го на средно висока температура. Запържете филийките гъши дроб за около една минута до получаване на златисто кафява коричка. Обърнете ги. Запържете и другата страна за около минута. Поставете ги върху попиваща хартия или салфетки.
Стъпка 5 /6
Разпределете смокините по чиниите. Добавете и резените гъши дроб (без соса от готвенето). Овкусете с морска сол.
Стъпка 6 /6
Сервирайте веднага с вкусен хляб или препечени кроасани.