Домашна селска питка
- Общо време 4ч.
- 20мин.
Приготвяне - 40мин.
Приготвяне - 3ч.
Охлаждане
Открийте пълната гама
Показване на още - Открийте пълната гама -
Съставки
6 порции
6 г Суха хлебна мая
26 cl Топла вода
75 г Бяло брашно за селски хляб
300 г Обикновено брашно
5 г Фина сол
Приготвяне
Стъпка 1 /4
В малък съд разтворете маята в топла вода (с температура не повече от 40°C). Разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Изсипете брашното и фината сол в купата на кухненски робот с кука, и разбъркайте. Добавете сместа от вода и мая, след това месете 3 минути на ниска скорост, а после 5 минути на средна скорост.Отстранете куката и покрийте тестото с кърпа. Оставете тестото да втаса 2 часа на стайна температура. То трябва да удвои обема си.
Стъпка 2 /4
Върху леко набрашнена работна повърхност притиснете добре с дланта си тестото. Разточете го напред и после назад към тялото си. Повторете 8 пъти, така че да изкарате въздуха от тестото и то постепенно да омекне. Оформете гладка топка от тестото и я поставете във форма за печене, с подходящ размер за вашия уред. Оставете тестото да втаса 1 час, като внимавате да не е на течение.
Стъпка 3 /4
Поставете формата върху тавата в уреда. Започнете да готвите.
Стъпка 4 /4
Оставете да изстине върху метална решетка преди да сервирате.