Ризото с микс от гъби
- Общо време 55мин.
- 15мин.
Приготвяне - 40мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
1 л (4 чаши) пилешки или зеленчуков бульон
125 мл (1/2 чаша) сухо бяло вино
1 с.л. Зехтин
80 г Краве масло, нарязано на кубчета
1 броя Глава стар лук, нарязан на ситно
100 г Кафяви печурки, нарязани
100 г Дребни бели печурки, нарязани на четвъртини
440 г (2 чаши) дребнозърнест ориз арборио
80 г Гъби еноки с отрязани пънчета
20 г (1/4 чаша) ситно настърган пармезан
0.25 ч.ч. Едро нарязан пресни листа магданоз
125 мл (1/2 чаша) зехтин
3 бр. Скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
0.33 ч.ч. (1/3) Нарязана салвия (непресовани и ненамачкани листа)
2 с.л. Настъргана лимонова кора
Щипка сол
Щипка шафран
Едро настърган пармезан за украса при сервиране
Приготвяне
Стъпка 1 /6
За да приготвите маслото с аромат на чесън, лимон и салвия, загрейте олио в тиган със средна големина и с незалепващо покритие на ниска температура. Добавете чесъна и задушете за 30 секунди или докато освободи аромата си. Свалете от котлона. Добавете салвия, лимон и шафран. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Стъпка 2 /6
Смесете бульона и вино в тенджера и оставете да заври на средна температура. Намалете котлона и оставете да къкри.
Стъпка 3 /6
В тенджера с дебело дъно загрейте на умерен огън масло и олио. Добавете лука и бъркайте 2 минути или докато омекне. Добавете кафявите и белите печурки и задушете за 3 минути или докато гъбите омекнат.
Стъпка 4 /6
Добавете ориза. Бъркайте 2 минути докато зърната станат прозрачни на вид. Добавете един черпак (или 125 мл/1/2 чаша) бульон към ориза и бъркайте с дървена лъжица, докато течността се поеме изцяло. Добавяйте бульона черпак по черпак, като бъркате непрекъснато, и изчаквайте течността да се поеме, преди да добавите следващия. Дръжте на котлона, докато оризът омекне и ризотото стане кремообразно (това отнема около 25 минути).
Стъпка 5 /6
Добавете гъбите еноки и бъркайте 3 минути или докато омекнат. Свалете от огъня. Добавете пармезана и магданоза. Опитайте и подправете със сол на вкус.
Стъпка 6 /6
Разсипете ризотото в купички. Когато сервирате, добавете от ароматизираното олио и още пармезан.