Печено пиле с домашен чипс
- Общо време 1ч. 40мин.
- 20мин.
Приготвяне - 50мин.
Приготвяне - 30мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
800 г Картофи
3 с.л. Неутралнa мазнина
Сол и пипер
Магданоз
1 Пиле
0.5 Лимон
1 ч.л. червен пипер
0.5 ч.л. Чесън на прах
0.5 ч.л. Лук на прах
1 ч.л. риган
Сол и пипер
1 с.л. Зехтин
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Обелете картофите и ги нарежете като чипс. Поставете ги в купа и ги залейте със студена вода. Оставете настрана 30 минути.
Стъпка 2 /7
Отстранете конците и натрийте пилето с половин лимон. В малка купа смесете червения пипер, чесъна, лука, ригана, солта и черния пипер. Намажете кожата на пилето със зехтин и поръсете с подправката.
Стъпка 3 /7
Отцедете картофите и ги подсушете старателно. Смесете заедно картофите, мазнината, солта и черния пипер.
Стъпка 4 /7
Включете уреда. Включете чекмедже 1. Изберете програма ПИЛЕШКО на 160 °C за 50 минути. Поставете пилешкото месо с гърдите надолу върху грил решетката в чекмедже 1. Включете чекмедже 2. Изберете програма ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ на 200 °C за 50 минути. Изсипете нарязаните като чипс картофи върху грил решетката в чекмедже 2. Натиснете START, за да стартирате готвенето и в двете чекмеджета.
Стъпка 5 /7
За да приготвите пържените картофи: разклащайте чекмеджето на всеки 10 минути и по средата на времето за готвене, когато уредът издаде звуков сигнал и иконата мига. Използвайте шпатула, ако е необходимо. Повторете, ако е необходимо.
Стъпка 6 /7
Проверете дали картофите са се изпържили до златистокафяво и са станали хрупкави. Удължете времето за готвене, ако е необходимо. Сложете сол и черен пипер на вкус. Преди да сервирате, поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз.
Стъпка 7 /7
Сервирайте веднага. Намажете пилето със соса от готвенето и сервирайте в останалия сос.