Салата от спанак
- Общо време 20мин.
- 20мин.
Приготвяне - 0мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
12 резена Бекон на ленти
0.5 ч.ч. Ябълков оцет
3 с.л. Олио от рапица
1 ч.л. Захар
0.25 ч.л. Горчица на прах
450 г Спанак, нарязан или накъсан
0.5 бр. Червен лук, нарязан на полумесеци
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Използваме истински бекон в рецептата, но не много мазен.
Стъпка 2 /6
Запържете бекона на средно висока температура в тиган, за да стане хрупкав, като изливате често разтопената мазнина. Заделете 2 с.л. от мазнината.
Стъпка 3 /6
Подсушете бекона с кухненска хартия, за да отстраните цялата останала мазнина. Накъсайте с ръце бекона, като махнете всякаква останала видима мазнина, на парчетата, които трябва да са дълги около 2,5 см (ако използвате готов бекон, изрежете с ножица видимата мазнина).
Стъпка 4 /6
В малка купа сложете оцета, олиото, захарта, горчицата и 2-те ч.л. от мазнината, които запазихте и добре разбъркайте.
Стъпка 5 /6
Сложете спанака в купа за салата, добавете бекона и резените лук, излейте отгоре дресинга и размесете. Добавете сол и пипер на вкус. Гарнирайте с маслини.
Стъпка 6 /6
За друг вариант на тази салата добавете 200 мл сушени мандарини, портокали, 1/2 сирене фета, шепа суров белен слънчоглед или резени твърдо сварено яйце и крутони.