Яйца по шотландски
- Общо време 44мин.
- 30мин.
Приготвяне - 14мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
6 Средно големи яйца
12 Лед на кубчета
12 г Пресен магданоз
2 стъбло, стрък зелен лук
2 ч.л. Накълцана прясна мащерка
550 г Свинска кайма за наденички
50 г брашно
Сол и пипер
200 г галета
2 Средно големи яйца
6 с.л. Заквасена сметана
2 ч.л. хрян
Приготвяне
Стъпка 1 /8
В тенджера сложете да заври леко подсолена вода, след което добавете яйцата с помощта на решетъчна лъжица. Гответе 7 минути 30 секунди на среден огън. Пригответе купа със студена вода и кубчета лед. Веднага след като яйцата се сварят ги пъхнете в ледената вода. След 20 секунди счупете лекичко черупките на яйцата и ги върнете в студената вода, за да изстинат напълно. Така ще се белят по-лесно.
Стъпка 2 /8
Накълцайте на ситно магданоза, зеления лук и листенцата мащерка. Сложете ги в голяма купа. Добавете каймата за наденички, намокрете ръцете си и разбъркайте. Разделете сместа на равни части и от всяка от тях оформете плоско кръгче кайма с диаметър около 10 см.
Стъпка 3 /8
Пригответе съставките за панировката, като в 3 отделни купи сложите брашното със сол и черен пипер, галетата и разбитото яйце.
Стъпка 4 /8
Счупете лекичко черупките на сварените яйца и ги охладете под струя студена вода. Преместете ги в купа и ги оваляйте в брашно. С мокри ръце завийте всяко яйце с каймата, като изгладите краищата, за да сте сигурни, че яйцето е напълно запечатано. Потопете всяко от тях в разбитите белтъци и жълтъци и след това в галетата. Уверете се, че всяко яйце е напълно покрито.
Стъпка 5 /8
Включете уреда. Включете чекмедже 1. Изберете режим MANUAL на 200°C за 14 минути. Сложете 4 яйца по шотландски на грил решетката в чекмедже 1. Включете чекмедже 2. Изберете режим MANUAL на 200°C за 14 минути. Сложете 2 яйца по шотландски на грил решетката в чекмедже 2. Натиснете START, за да започне готвенето и в двете чекмеджета.
Стъпка 6 /8
Пригответе соса, като смесите сметаната и хряна в малка купа. Подправете.
Стъпка 7 /8
Проверете дали яйцата по шотландски са се сготвили и ако е необходимо, продължете да готвите, докато каймата стане готова.
Стъпка 8 /8
Как да сервирате: Нарежете яйцата по шотландски на две половинки или на четвъртинки и сервирайте със соса. Комбинират се добре с бекон и брюкселско зеле с горчица.