Грилован патладжан със сос териаки
- Общо време 50мин.
- 15мин.
Приготвяне - 35мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съвместими уреди (4)
Съставки
6 порции
1 кг Патладжани (около 4 бр.)
4 скилидка Чесън
2 с.л. Прясно изцеден сок от лайм (около 1 лайм)
18 cl Сос терияки
2 с.л. Растителна мазнина
2 с.л. Печен сусам
40 г Зелен лук (около 2 глави)
Приготвяне
Стъпка 1 /4
Измийте патладжаните и ги нарежете по дължина на две. С малък нож разрежете дълбоко месестата част, без да пробивате кората.
Стъпка 2 /4
Обелете скилидките чесън и ги смачкайте в преса за чесън, под която сте поставили купа. Добавете сока от лайм и соса терияки и разбъркайте. Вземете същото количество супени лъжици от този сос, колкото е растителната мазнина, и ги смесете в друга купа. С тази смес намажете месестата част на половинките патладжан.
Стъпка 3 /4
Отворете вашия OptiGrill в позиция за барбекю. Нагласете страничния термостат на позиция 3. След като загрее, поставете патладжаните с месестата част отдолу върху плочите на грил и печете 10 минути. Обърнете патладжаните и гответе още 25 минути, като поливате месото редовно с останалия сос.
Стъпка 4 /4
Подредете патладжаните в чиния, поръсете със сусам и накълцан зелен лук, и поднесете.