Плов с гриловано месо
- Общо време 3ч. 35мин.
- 20мин.
Приготвяне - 15мин.
Приготвяне - 3ч.
Охлаждане
Съставки
6 порции
750 г Крехко телешко за гриловане
300 г Лук
600 г Моркови
2 скилидка Чесън
4 листо дафинов лист
2 стръкче Мащерка
3 с.л. Винен оцет
4 с.л. растителна мазнина
320 г Ориз басмати
Сол
1.5 ч.л. Куркума на прах
1 ч.л. Кимион
2 ч.л. Смрадлика на прах
1.5 ч.л. червен пипер
1 щипка Чили на прах
1.5 кубче Телешки бульон
37 cl Топла вода
Аксесоари
Тава за печене XL Тава за печене
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Нарежете говеждото на ленти с ширина 1 см. Обелете и нарежете лука и морковите на шайби с дебелина 0,5 см. Сложете всичко в чиния. Обелете и намачкайте скилидките чесън и ги добавете в чинията заедно с дафиновите листа, мащерката, оцета и 2/3 от растителната мазнина и разбъркайте добре. Оставете да се маринова за 3 часа в хладилник.
Стъпка 2 /6
Сварете ориза във вряща подсолена вода според указанията на пакетча (около 10 минути). Отцедете водата и го оставете да се охлади добре в хладилник.
Стъпка 3 /6
Извадете месото, като отстраните от него всички парченца зеленчуци и го оставете настрана. Сложете зеленчуците, дафиновия лист и мащерката в тавата за печене с останалата растителна мазнина и сол. Поставете тавата за печене във вашия OptiGrill, преди да го включите. Затворете грила и го включете. Ръчният режим се активира автоматично. Изберете Червения цвят от настройките с бутон М и натиснете OK. След като загрее, гответе 10 минути.
Стъпка 4 /6
Отворете грила в позиция за цяло ястие. Завъртете копчето отстрани на позиция 4.
Стъпка 5 /6
След като загрее, изсипете ориза в тавата за печене. Добавете куркумата, кимиона, смрадликата, червения пипер, лютия червен пипер и разтвореното в гореща вода кубче телешки бульон и разбъркайте.
Стъпка 6 /6
Поставете нарязаното на ленти говеждо върху грил плочата и гриловайте 5 минути, като го обърнете по средата на времето за готвене. Изсипете ориза със зеленчуците и подправките в голяма чиния и отгоре наредете лентите говеждо. Сервирайте веднага.