Покé по хавайски с грилована риба тон
- Общо време 38мин.
- 20мин.
Приготвяне - 13мин.
Приготвяне - 5мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
За соса:
4.5 с.л. Оризов оцет
Пипер
15 г Пресен джинджифил (1 парче, около 2 см)
Лют сос
3 ч.л. сусамово олио
9 cl Соев сос
За покето:
500 г Стекове риба тон (приблизително 4 броя)
750 г Предварително сварен ориз за суши
3 Малко авокадо (без костилки и нарязано)
30 г Накълцан червен лук
300 г Манго на кубчета (прибл. 1)
6 с.л. Накълцан пресен кориандър (приблизително 30 г)
За гарниране (по желание):
1.5 Лайм, нарязан на четвъртинки
0.5 Халапеньо (или люта чушка Фресно, почистена от семките и нарязана)
Репички, краставица, червено зеле и морков
6 с.л. Сварен зелен боб
1.5 ч.л. Черен и бял сусам
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Пригответе соса: смесете всички съставки заедно в малка купа. Оставете настрана.
Стъпка 2 /7
Сложете стековете от риба тон в купа. Залейте ги с една трета от соса и разбъркайте. Оставете ги настрана 10-15 минути.
Стъпка 3 /7
Включете уреда. Включете чекмедже 1. Изберете програма ГРИЛ на 200°C за 13 минути. Все още не поставяйте продуктите на грил решетката, уредът ще започне автоматично да загрява. Натиснете START, за да започне готвенето.
Стъпка 4 /7
Когато уредът издаде звуков сигнал и на дисплея се покаже "Add (Добавете)", значи грилът е загрял. Извадете рибата тон от маринатата, отцедете я и я поръсете с черен пипер. Поставете парчетата върху грил решетката в чекмедже 1.
Стъпка 5 /7
Гриловайте стековете от риба тон, докато долната трета от всеки стек се изпече. Обърнете и гриловайте другата страна – месото в средата трябва да остане леко розово. Ако предпочитате рибата тон да е по-добре изпечена, коригирайте времето за готвене по ваш вкус.
Стъпка 6 /7
Поставете грилованите стекове от риба тон върху дъска за рязане и ги оставете да починат 5 минути, преди да ги нарежете на лентички с остър нож.
Стъпка 7 /7
Сложете сварения ориз на дъното на купичките. Отгоре във всяка купа добавете грилованите парчета риба тон, нарязаното авокадо, парчетата манго и червения лук. Поръсете с кориандър. Гарнирайте по ваш вкус и залейте отгоре с останалия сос.